torsdag den 28. oktober 2010

Flettet taske med led i lige den størrelse, du ønsker

Arbejdet med at flette min nye fine taske satte gang i mine næsten glemte matematikkundskaber. Helene opererer med to størrelser led til sine tasker, men så vidt jeg kan gennemskue, kan ledenes størrelse varieres som man ønsker så længe de holder formen. Man skal selvfølgelig tage materialets tykkelse i betragtning, når man vurderer størrelsen af leddene.

Jeg overvejer, at flette en taske mere af slikpapir, og der vil jeg tage udgangspunkt i papirets størrelse, så jeg udnytter det bedst muligt og får flest mulige led ud af et stykke. Jeg beklager på forhånd, at jeg ikke kan få det til at se pænere ud.
Standard led a la Helene er 9,5 cm x 19,5 cm. Forholdet mellem de to sider kan beregnes til 0,487.

Det vil sige, at man blot skal kende længden på én af siderne, og så kan man beregne den anden side. Kender man den lange side kan man finde den korte side ved at regne:

Tilsvarende kan man finde den lange side, hvis man allerede kender den korte side:


Det kan jo være rigtig smart at tænke i de baner, hvis man som jeg ønsker at klippe så lidt som muligt fra, når jeg klipper led til min taske.

Eksempel:
Jeg har et stykke slikpapir, som jeg ønsker at anvende til led til en taske, men det passer ikke lige med størrelsen på et standardled:


Jeg beslutter mig for at dele det på midten, så den lange side på leddet bliver 14,9 cm:

Nu kender jeg den lange side af leddet, og skal beregne den korte ved hjælp af den formel, som jeg har skrevet ovenfor. Jeg har også inkluderet en beregning af den lange side, hvis man forestiller sig, at jeg havde besluttet mig for længden på den, og ville beregne den korte. Det er jo ikke relevant i dette eksempel.


Og på den måde får jeg 6 led med et minimalt antal skærelinjer. Håber du kan bruge det til at lave din egen taske. 

1 kommentar:

  1. Hovsa! Kan man så ikke flette tasker i Gavepapir? Nøj det skal jeg prøve. Jeg har nemli også vildt meget gavebånd og Stjerner!

    SvarSlet

Tak fordi du læser med. Jeg bliver så glad for en lille kommentar eller hilsen. Ordet er frit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...