onsdag den 15. december 2010

En tredimensionel stjerne - den kompakte version


Jeg har tidligere vist, hvordan man fletter en tredimensionel stjerne, og her kommer en alternativ måde at flette dem på, hvor den færdige stjerne bliver en mere kompakt. Jeg har opdateret flettevejledningen - giv endelig flere tilbagemeldinger, hvis den giver problemer.


Som udgangspunkt for denne stjerne skal man bruge seks baser til stjerner. Husk at låse dem på samme side, så de passer sammen.

UPDATE: Du skal bruge 6 baser, der efterfølgende skal flettes sammen til en terning, hvor hver base er en side i terningen.


Nu skal de seks baser flettes sammen til en terning. Siderne flettes sammen ved at flette de flade takker sammen for begge baser. Der skal altså være to strimler i hver tak.

Tip: Fold begge strimler på forhånd med er lille mellemrum mellem de to skrå fold. Så synes jeg, det er lettere at styre - specielt hvis man arbejder med gavebånd, der er glat. Til gengæld er strimlerne lettere at trække igennem.To baser flettet sammen. Flet yderligere to baser på, så de danner en række på fire.

Tip: Vend den flotte side af basen udad ved alle sammenfletninger, da strimlerne hele vejen igennem kommer til at ligge 'vrang mod vrang', og du derfor vil få den flotte side frem i alle takker.


Fire baser på stribe - vrangsiden. De kommer på indersiden af terningen.
De fire baser set fra forsiden. De flade takker på stjernen, lægger sig til hver sin side, og der er strimler over det hele, men fortvivl ikke. Det skal nok blive godt.

De fire baser flettes nu sammen, så de danner en firkant. Det gøres på præcis samme måde som du har flettet de forgående fire baser sammen. Her kan du se enden af terningen efter sammenfletning.

Tip: Inden dette gøres, kan man med fordel folde alle strimlerne, så de er klar til at flette top og bund på terningen. Når først firkanten er flettet sammen, er det lidt besværligt.

Næste step er at flette bund i terningen, hvilket gøres på samme måde som, når siderne sættes sammen - dvs. flette de flade takker med strimler fra to baser. Her skal du bruge den femte base, du flettede i starten.

Det er vigtigt, at holde kanterne helt tæt op af hinanden, så terningen får et pænt hjørne. Her kan det være en stor hjælp, hvis strimlerne allerede er foldet på forhånd.

Den sjette og sidste base, skal være låg på terningen. Det gøres på samme måde som med bunden. Igen er det vigtigt at holde kanterne tæt sammen, så terningen bliver tæt - ellers bliver takkerne ikke særligt pæne.

Når det er gjort har man en "uldtot"; hvor strimlerne stritter i alle retninger som her på billedet. Men fortvivl ikke - der er mening med galskaben.
Hver side i terningen svarer til den flade side på en almindelig julestjerne, når de flade takker er flettet. Nu mangler der bare de opadstående takker, og isoleres hver side af terningen, er opgaven lige ud af landevejen - bare med to strimler i hver tak.

Tip: Flet en side og klip de overskydende strimler af løbende, så de ikke er i vejen, når man skal i gang med den næste side på terningen.

Her ses en side flettet færdig.


Tre sider færdig - tre mangler endnu.
Der er store ligheder med en almindelig stjerne - og alligevel ikke.Sidste side flettet. Her kan du tydeligt se de dobbelte strimler, der har været med hele vejen gennem processen.


Done! Så er stjernen færdig. Klar til ophængning - håbe du er blevet inspireret til at flette lidt andet end de sædvanlige julestjerner.Hvis du har lyst til at flette andre stjerner (og et enkelt hjerte), så læs videre her:
Basen til en stjerne
Klassisk flettet julestjerne
Tredimensionel julestjerne (luftig version)

Flade stjerner til pynt på pakker m.v.
Stjerner som pynt på pakker (3D-version)

Flettet hjerte (lille)

Update: Hvis du fletter i almindelige stjernestrimler, kan du med fordel bruge en anden fremgangsmåde med kun 12 strimler, som jeg har beskrevet her.

18 kommentarer:

 1. ÅRH, hvor er det bare blæret!! Tror jeg kaster mig ud i det én af dagene, for det må da prøves!! (Og DAMN, hvor vil min far bare blive misundelig hvis jeg kan dén slags! Hehe!)
  Ha' en gennemskøn dag.
  Kh. Jane

  SvarSlet
 2. Cool, at du kan bruge min vejledning! Du skal også prøve den "luftige" version af stjernen - den er også ret fin. Jeg har kastet mig ud i dine finske stjerner - de bliver nu også ret fine. Jeg skal nok lige lægge et billed på, når jeg har fundet et godt sted til den:-)

  SvarSlet
 3. jeg er slet ikke med :(
  jeg er god til den alm stjerne men jeg er lidt lost her.
  Har du denne tutorial et sted fra, det er svært at se på billederne helt hvad du gør ?

  Ligger du dem ovenpå hinanden når du starter ? altså 2 af gangen ?

  SvarSlet
 4. "Nu skal de seks baser flettes sammen til en terning. Siderne flettes sammen ved at flette de flade takker sammen for begge baser. Der skal altså være to strimler i hver tak."

  Det forstår jeg ved at ligge 2 ovenpå hinanden, tage 2 strimler som er sammen, og folde dem sammen til en tak....det bliver bare ikke som på billedet ??
  åh jeg er håbløs!!

  SvarSlet
 5. aha! jeg har vidst gang i noget nu. Sorry jeg spammer din blog!

  SvarSlet
 6. nix slet ikke, i need help, please!!!

  SvarSlet
 7. sorry jeg skriver igen he he.
  Jeg har fundet en anden tutorial, jeg prøver lige den (bare så du ikke skrive en lang forklaring til mig)

  SvarSlet
 8. Hej Marolle,
  Det gør slet ikke noget, at du skriver (det var faktisk ret svært at tage billeder af). Jeg vil gerne forklare mere - ja jeg ligger de to ovenpå hinanden og fletter takkerne sammen, så de to strimler holder siden sammen. Håber du forstår, hvad jeg mener.

  Af nysgerrighed - hvor har du fundet tutorial? Jeg har selv søgt og kunne ikke finde en:-)

  Håber du gennemskuer tricket - når først man har det, er der ret meget gentagelse i det.

  Mvh Anne-Mette

  SvarSlet
 9. tak for svar :)

  har fundet den her: http://www.vagt-origami.de/resources/RKO_AVagt.pdf

  men den er på tysk (og jeg kan ikke tysk) men ved hjælp af en google oversæt, tror jeg at jeg forstår.
  Den er noget mere kompliceret, så jeg tror stadig jeg starter med din. Jeg har vidst fattet det lidt nu og er kommet videre. Er snart nået til firkanten :)

  SvarSlet
 10. Hold da op! Den er godt nok avanceret! Men jeg bliver helt fristet til at give mig i kast med den! Den jeg har forsøgt at beskrive, er en terning med seks sider - den, du har fundet vejledning på har mange flere sider...

  Hvis du fletter i gavebånd som jeg gør her, vil baserne have en for- og en bagside. Når du starter skal du lægge to baser ovenpå hinanden, så de ligger bagside mod bagside. Nu skal du flette de to flade takker med dobbelt strimmel, så de to sider hæftes sammen. Strimlerne parres to og to, når siderne flettes sammen. De fortsætter sammen gennem resten af stjernen.

  SvarSlet
 11. jeg blev næsten færdig, men jeg har desværre lavet en fejl. Jeg mangler at lave nogen af takkerne, skal alle takkerne være lavet inden den samles til en firkant ?
  jeg kan ik helt lure hvordan man får alle takkerne på, når man har foldet den til en firkant ??

  ja den er meget avanceret, den er gemt til senere, hvis jeg får mod på det :)
  tak for hjælp.

  SvarSlet
 12. Nej det er ikke et must overhovedet. Jeg synes selv det er lettere at arbejde med før man sætter top og bund på, fordi man kan stikke fingeren ind i midten. Når top og bund er på, så kan man ikke rigtig trykke på den på samme måde.

  SvarSlet
 13. ok jeg er gået i stå.
  Når jeg har samlet til en firkant. Så har jeg hul i begge ender, og jeg har 8 takker på siderne. Når jeg folder over ved bunden, så kan jeg kun lave takker i den ene side, og mangler strimler til den anden ?? lige meget hvordan jeg vender og drejer den, kommer de ikke frem :(

  SvarSlet
 14. Hej Marolle,
  Puha - du er rigtig kommet på arbejde. Jeg er virkelig ked af, at du er gået i stå på den - jeg må vist erkende, at vejledningen ikke er helt fyldestgørende nok.

  Det, der går galt for dig, er, at du nu skal flette endnu to baser på - en i hver ende ligesom du har flettet siderne i terningen. De er lidt drilske at flette, men prøv at folde alle strimlerne før du fletter (dvs. alle 16 strimler på de to baser du nu skal flette på) og også gerne de strimler, de skal flettes sammen med på terningen. Det er præcis samme teknik, som den, du allerede har brugt til siderne.

  Når det er gjort, kan du kigge på hver af siderne på terningen og flette de opadstående spidser, som var det en almindelig stjerne. Her er bare to strimler, der skal følges ad i samme opadstående spids.

  På baggrund af dine kvaler, vil jeg revidere vejledningen og tage nogle flere billeder. Jeg har kun prøvet at lære nogen det, mens de sad lige ved siden af mig - og det er noget helt andet.

  SvarSlet
 15. aha, så jeg skal have 2 baser mere på! det havde jeg overset.
  OK så jeg fletter dem på så alle takker er lavet ? jeg tror jeg er med nu.

  SvarSlet
 16. yes det lykkedes!! jubii :D jeg skulle bare fatte at jeg skulle bruge 6 i stedet for 4.
  Jeg lægger det snart på bloggen :)

  SvarSlet
 17. Glæder mig til at se den, når den nu har kostet så mange timers asen og masen:-)

  SvarSlet
 18. Du kan sagtens lave denne type 3D-stjerne med 12 strimler! Har gjort det i nogle år efterhånden :)
  Såvidt jeg kan se, har den "luftige" version ikke helt samme form.

  SvarSlet

Tak fordi du læser med. Jeg bliver så glad for en lille kommentar eller hilsen. Ordet er frit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...